Een BKR registratie: zo kun je je BKR gegevens opvragen

Je BKR gegevens opvragen is mogelijk. Niet alleen meer op papier, maar ook online via de website van het BKR. In dit artikel meer informatie! Zo weet je direct wat het BKR precies bijhoudt en hoe je deze gegevens kunt inzien.

Wat is het BKR en BKR gegevens opvragen?

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) bestaat sinds 1965 en houdt voor de financiële dienstverleners in Nederland bij hoe het gesteld is met de financiële situatie van de Nederlandse inwoners. Een financiële dienstverlener kan deze gegevens controleren voordat een lening wordt verstrekt. Dit is bedoeld om consumenten te behoeden voor overkreditering. Een BKR controle is zelfs verplicht, voor de veiligheid van zowel de kredietverstrekker als de kredietafnemer.

Welke BKR gegevens opvragen?

Het BKR houdt bij welke leningen men heeft afgesloten (in het verleden). De gegevens van het BKR gaan tot vijf jaar terug en niet alle gegevens worden geregistreerd. Wat wordt er wel geregistreerd?

– Persoonsgegevens (voorletter(s), familienaam, geboortedatum, straat en huisnummer, postcode en woonplaats)
– Soort krediet
– Hoofdsom van de lening (of kredietlimiet)
– Datum ingang krediet
– Maand van aflossing zoals vastgelegd in het contract
– Daadwerkelijke maand van aflossing
– Relevante informatie over het krediet
Dit houdt het BKR niet bij:
– Inkomensgegevens
– Huur- en belastingschulden
– Onbetaalde facturen
– Studieschulden

Het is een misverstand dat alleen betalingsachterstanden geregistreerd staan bij het BKR. Het Bureau Krediet Registratie registreert alle leningen die worden afgesloten, mits het gaat om een lening boven de 250 euro met een looptijd langer dan een maand. Er staan bijna 9 miljoen kredieten geregistreerd bij het BKR. Een registratie bij het BKR hoeft dus ook niet per definitie negatief te zijn. Men krijgt pas een negatieve codering wanneer er sprake is van een betalingsachterstand van drie maanden.

Kan ik zelf mijn BKR gegevens opvragen?

Sinds 2013 is het mogelijk om je eigen BKR gegeven op te vragen. Dat kan zowel via de bank, met behulp van een speciaal formulier, als online via de website van het BKR. Dit beide tegen een kleine betaling. Via internet is het mogelijk om binnen vijf werkdagen de gegevens in te zien. Wanneer je de gegevens opvraagt via de bank duurt dat maximaal 10 werkdagen. Begin 2017 kost het opvragen van gegevens bij het BKR 4,95 euro. Daar komen nog verzendkosten bij (tenzij men de gegevens zelf ophaalt op het BKR bureau in Tiel).

Waarom zelf BKR gegevens opvragen?

Wellicht vraag je je af waarom je je BKR gegevens zou willen opvragen. Dit kan verschillende redenen hebben. Wanneer je een negatieve codering hebt opgelopen in het verleden bij het BKR, is het niet zomaar mogelijk om geld te lenen. Onder geld lenen wordt ook het aanvragen van een creditcard en rood staan verstaan. Kortom, het kan zijn dat het voor je een aanvraag doet moet checken of je een negatieve codering hebt. Ook kan het zijn dat je schulden of betalingsproblemen hebt gehad in het verleden, en graag wilt weten of de registratie bij het BKR al is verlopen (dit duurt over het algemeen vijf jaar). Tot slot kan het ook zijn dat jij twijfelt of er in het verleden sprake is geweest van een registratie en graag wilt weten hoe het geregistreerd staat, voor je eigen informatie. Dit kunnen allemaal redenen zijn je BKR gegevens op te vragen!