Geld lenen aan een ander: overweeg je een onderhandse lening?

Overweeg jij een onderhandse lening te verstrekken? Lees hier alles wat je moet weten over geld lenen aan een ander (ook wel onderhandse lening).

Geld lenen aan een ander

Het kan voorkomen dat er door familie of vrienden wordt gevraagd of je wellicht een lening kunt verstrekken. In veel gevallen levert dit geen directe problemen op, maar wees je wel bewust van de risico’s. Het kan namelijk leiden tot scheve verhoudingen en je helpt een ander niet altijd door geld te lenen. In dit artikel vind je enkele aandachtspunten bij het verstrekken van onderhandse leningen en hoe je kunt helpen.

Waarom wil je geld lenen aan een ander?

Er kunnen vele verschillende redenen zijn waarom iemand geld wil lenen bij een vriend of familielid. Zo kan er de wens zijn een huis te kopen of een bedrijf te starten. Echter kan zich ook de situatie voordoen dat iemand moeilijk rond komt of schulden heeft. Zeker in dit laatste geval is het belangrijk alert te zijn. Zeker als je iemand goed kent, kan het moeilijk zijn om nee te zeggen tegen een dergelijk verzoek. Maar besef je dat je soms iemand niet helpt met een lening. Het kan vaak beter zijn om samen te kijken naar de beste oplossing.

Geld lenen aan een ander of toch andere oplossingen overwegen?

Voordat je iemand geld leent, is het belangrijk om:
– goed in kaart te hebben waarvoor het geld nodig is
– of diegene in staat is het geld (binnen de afgesproken termijn) terug te betalen
– of het gaat om een tijdelijke of langdurige situatie
– of er misschien andere (grotere) problemen aangepakt moeten worden

Onthoud dat een lening een tijdelijke oplossing is, die bovendien die relaties onder druk kunnen zetten. Bijvoorbeeld doordat de persoon in kwestie niet op tijd kan terugbetalen. Het is daarom belangrijk het gesprek aan te gaan en alle mogelijkheden te bekijken.

Stappenplan voor geld lenen aan een ander

Voordat je iemand een lening verstrekt, kan het nuttig zijn om de volgende stappen te doorlopen:
1. Maak samen een overzicht van de financiële situatie. Eventueel kun je hierbij het Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud gebruiken.
2. Breng de administratie op orde (wellicht met hulp)
3. Vul de risicometer Leningen in om te bekijken of de aflossing binnen het budget past (en dus realistisch is).
4. Is er een reden waarom de persoon in kwestie kiest voor een onderhandse lening in plaats van een lening bij de bank?

Tip: leen nooit geld aan iemand met schulden, dit verergert de situatie vaak alleen maar. Schuldhulpverlening van een officiële instantie is dan op zijn plek. Een gesprek bij de Gemeentelijke Kredietbank is vrijwillig en vrijblijvend. Kijk ook op zelfjeschuldenregelen.nl.

Geld lenen aan een ander op papier

Wanneer het niet gaat om schulden of een gevaarlijke situatie, is het belangrijk om toch goede afspraken te maken over de onderhandse lening. Spreek bijvoorbeeld af hoe en wanneer er rente en aflossing moet worden betaald. Het is belangrijk om de afspraken op papier vast te leggen, in een notariële akte of schuldbetekenis. Dat werkt als volgt:

Notariële akte: bij het uitlenen van een groot bedrag, moet dit bij de notaris worden vastgelegd. Dit levert belastingvoordeel op voor beide partijen.

Schuldbetekenis: dit is een verklaring waarin afspraken worden opgenomen. Dit moet door beide partijen worden ondertekend en bevat de datum, naam en adresgegevens, het bedrag, termijnen van terugbetaling en een handtekening van beide partijen.
Denk ook aan een schuldbetekenis voor kleinere bedrag, dit kan zelfs via mail of sms of met een ontvangstbewijs van de storting van het geld bijvoorbeeld.