Huis kopen of huren? Waar moet je rekening mee houden?

Het is belangrijk om te overwegen of je kiest voor een huis kopen of huren. In dit artikel bespreken we zaken waar je rekening mee moet houden.

Huis kopen of huren: wat is verstandig?

De redenatie van kopen in plaats van huren is heel goed te begrijpen. Je betaalt vaak eenzelfde bedrag aan maandelijkse lasten, maar het huis is na een bepaalde termijn van jou. Bovendien levert een koophuis je vaak winst op als je het huis weer verkoopt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het belastingvoordeel van een eigen huis. Bij huren werk je hier niet naartoe: je bouwt niets op. Daar staat tegenover dat de risico’s ook voor eigen rekening zijn. Onderhoud en reparatie aan een koophuis moet je zelf betalen.

Een huis kopen of huren en een hypotheek afsluiten

In de meeste gevallen moet er voor een koophuis een hypotheek worden afgesloten. Samen met een hypotheekadviseur moet je bepalen welke schuld jij aan kunt gaan. En natuurlijk wat dat betekent voor je maandlasten en de bijkomende kosten. Onderstaande tips helpen je op weg!

– Bekijk altijd de mogelijkheden bij verschillende hypotheekverstrekkers. Denk aan de bank, of een onafhankelijk adviseur. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt tegen de gunstigste voorwaarden.

– Kies voor een hypotheekvorm die past bij jouw financiële situatie. Bekijk hoeveel zekerheid je kunt krijgen (en nodig hebt) en of je je rentepercentage voor langere termijn kunt vastleggen. Zo kun je voorspellen hoe jouw situatie zal veranderen door de tijd heen en of je dan veel financiële ruimte hebt of niet. De meest afgesloten hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. En in sommige gevallen is het mogelijk om te kiezen voor een combinatie. Het belangrijkste is dat jij een weloverwogen keuze maakt die past bij jouw situatie nu en in de toekomst.

– Door gebruik te maken van een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) weet je zeker dat je aan je maandelijkse lasten kunt voldoen zoals je die hebt afgesproken met de hypotheekverstrekker. De hypotheek is in dit geval dan opgesteld aan de hand van de verantwoord lenen normen van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting. Je hebt daardoor ruimte als je financiële tegenslag ervaart, zoals het verliezen van je baan. Ook biedt de NHG een zekerheid wanneer jij niet aan je hypotheeklasten kunt voldoen. Je bepaalt voor deze garantie wel een provisie, maar krijgt wel een rentekorting. Het kan dus interessant zijn om een Nationale Hypotheek Garantie te overwegen.
– Als er nog veel verbouwingen gedaan moeten worden in het nieuwe huis, bekijk dan of je deze kosten eventueel kunt meefinancieren in de hypotheek. Houd natuurlijk wel rekening met hogere maandlasten en bepaal wat in jouw geval interessant is.

– Als je een hypotheek afsluit zul je ook advieskosten betalen. Vraag dus vooraf bij de hypotheekverstrekker wat er precies in rekening zal worden gebracht en wat jij eventueel zelf (online) kunt aanleveren om kosten te besparen. De hypotheekverstrekker is verplicht om hierin transparant te zijn.

Heb jij tips voor het afsluiten van een hypotheek?