Dit moet je regelen als je 18 jaar wordt

Als je 18 jaar wordt veranderen er een aantal dingen. Zo moet je een aantal dingen zelf regelen, waaronder je geldzaken. Daarover meer in dit artikel.

Als je 18 jaar wordt heb je zelf verantwoordelijkheid

Wanneer je 18 jaar wordt, veranderen er een aantal dingen. Zo ben je onder andere zelf verantwoordelijk voor je financiën. Denk aan toeslagen, verzekeringen, een DigiD en inschrijven bij DUO. In dit artikel maken we je wegwijs en delen we 8 dingen die je moet regelen wanneer je 18 jaar wordt.

Als je 18 jaar wordt moet je je verzekeringen regelen

Vanaf je achttiende verjaardag val je niet meer onder de zorgverzekering van je ouders. Je wordt dan zelf verzekeringnemer en bent daarmee verantwoordelijk voor het betalen van de premie. Het kan daarom nuttig zijn om te bekijken of je bij je huidige verzekeraar wilt blijven of wilt overstappen. Het kan soms voordelig zijn om gebruik te maken van een studentencollectief. Vraag je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Controleer ook andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering en reisverzekering. Je bent namelijk niet altijd automatisch meeverzekerd met je ouders.

Zelf je toeslagen regelen als je 18 jaar wordt

Ook je toeslagen moet je zelf gaan regelen wanneer je 18 bent geworden. Denk bijvoorbeeld aan zorgtoeslag. Als student krijg je vaak een flink bedrag aan zorgtoeslag, zodat de kosten voor de zorgverzekering laag blijven. Via de website van de belastingdienst kun je berekenen op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt.

Als je 18 jaar wordt een DigiD aanvragen

Een DigiD account is noodzakelijk wanneer je je geldzaken zelf gaat regelen. Je kunt met je DigiD inloggen op websites van de Belastingdienst en de overheid. Ook voor websites als Studielink is een DigiD account vaak vereist. Zo kun je alleen met een DigiD je studiefinanciering aanvragen. Op de website van DigiD kun je een account aanmaken met behulp van je burgerservicenummer.

Eigen rekening openen als je 18 jaar wordt

Een eigen betaalrekening is wel zo prettig. Kies de bank die jou het meeste aanspreekt of aansluit bij jouw persoonlijke behoeften. Veel banken hebben een speciale studentenrekening. Je kunt tevens een spaarrekening open, waarop je meer rente krijgt. Vaak is het mogelijk om via mobiel bankieren of een bankieren app altijd en overal je saldo te checken.

Bekijk of je recht hebt op tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering

Wanneer je nog niet studeert maar wel 18 jaar bent, heb je recht op een tegemoetkoming scholieren. Dit is een vervanging van de kinderbijslag. Je kunt tegemoetkoming scholieren aanvragen via de overheid. Studeer je wel? Dan kun je op de website van DUO bekijken of je in aanmerking komt voor een studielening, aanvullende beurs en studentenreisproduct. Ook is het mogelijk via DUO een collegegeldkrediet aan te vragen wanneer nodig. Let op: een studielening en collegegeldkrediet zijn een lening en moet je dus later terugbetalen.

Kortom, er zijn een aantal zaken die je moet regelen als je 18 wordt

Als je 18 jaar wordt, is het dus belangrijk dat jij een aantal zaken zelf gaat regelen. Dit voorkomt dat je later tegen verrassingen aanloopt of financiering misloopt. Het kan nuttig zijn om eens met je ouders om de tafel te gaan zitten, te kijken wat je moet regelen en te bekijken hoeveel dit je gaat kosten. Als je ouders gescheiden zijn heb je bovendien ook nog recht op alimentatie.