Dit moet je regelen als je gaat scheiden

Wist je dat scheiden ook gevolgen kan hebben voor je financiële situatie in de toekomst? Deze snelle check helpt je om verrassingen te voorkomen.

Scheiden en geldproblemen

Dat er veel komt kijken bij het regelen van een scheiding is duidelijk. Er moet nagedacht worden over het huis, de bezittingen, de inkomsten, de kinderen en alimentatie. Wat veel mensen echter niet weten is dat scheiden ook op de langer termijn gevolgen kan hebben, zoals bijvoorbeeld voor na je pensionering. Ook het inkomen van een nieuwe partner kan hierdoor laag uitvallen. Het is daarom belangrijk om na te gaan waar je aan toe bent en hoe je een verlaging van het toekomstige inkomen eventueel kunt voorkomen.

Check wat er eerder is afgesproken wanneer je gaat scheiden

Onder standaard voorwaarden geldt dat een ex-partner recht heeft op het pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit staat vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten. Om ervoor te zorgen dat deze regeling niet van kracht is, is het noodzakelijk om de beëindiging van deze afspraak vast te leggen. Dit kan doorgaans zonder tussenkomst van de rechter worden vastgelegd. Het is belangrijk om hier in overleg goede afspraken over te maken.

Controleer hoeveel pensioen je krijgt na een scheiding

Om na te gaan hoeveel van jouw opgebouwde pensioen naar je ex-partner gaat en hoeveel jij krijgt van je partner, vind je op mijnpensioenoverzicht.nl. Ook kun je bij de pensioenuitvoerders navraag doen naar de hoogte van deze bedragen. Het is zeer belangrijk om dit te controleren, zodat je weet hoe je ervoor staat. Uiteraard krijg je daarbij ook het basispensioen (AOW) die je niet hoeft te delen met je partner. Ga na of dit voldoende is wanneer je je pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt.

Begin op tijd met het regelen van je pensioen na een scheiding

Als je nog de mogelijkheid hebt om bij te sparen, is dit vaak aan te raden. Hoe eerder je kunt beginnen met opbouwen, hoe beter. Door gebruik te maken van online rekentools kun je nagaan hoeveel geld je maandelijks opzij moet hebben om straks een ruim pensioen te kunnen ontvangen. Daarnaast ontvang je uiteraard ook een AOW-uitkering. Echter zijn grote uitgaven, zoals reizen, vaak niet mogelijk met dit budget. Extra geld bijsparen is in zo’n geval noodzakelijk.

Nabestaandenpensioen en scheiden

Wanneer je een nieuwe partner hebt na een scheiding is het extra belangrijk om na te gaan hoe de zaken zijn geregeld wanneer jij overlijdt. In sommige gevallen kan het namelijk zo zijn dat je ex-partner nog recht heeft op nabestaandenpensioen. Dit wordt ook wel het bijzonder nabestaandenpensioen genoemd. Dit wordt afgetrokken van het bedrag waar je nieuwe partner recht op heeft. Laat dit daarom goed vastleggen bij je pensioenuitvoerder.

Kortom, na een scheiding is het belangrijk om je financiële zaken op orde te brengen en te bekijken hoe de zaken eruit zien wanneer je met pensioen gaat of komt te overlijden.