Studiefinanciering: wel of geen studielening?

Studeren is een belangrijke investering in je toekomst en kost dus geld. Om die reden bestaat er studiefinanciering. Maar leen je nu wel of niet? Dit betekent namelijk wel een studieschuld in de toekomst. Bepaal dus voor jezelf of het noodzakelijk is om een studielening aan te gaan.

Studiefinanciering als gift of als lening?

Zoals je waarschijnlijk niet is ontgaan is studiefinanciering in 2016 verandert van een gift naar een lening. Dat betekent dat je aan het einde van je studietijd verplicht bent om de studieschuld terug te betalen. Studiefinanciering bestaat uit een aantal delen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een studentenreisproduct en een extra studentenkrediet. Twee van de vier onderdelen zijn een gift, namelijk de aanvullende beurs (die inkomensafhankelijk is) en het studentenreisproduct. Een voorwaarde voor deze gift is dat er een diploma is behaald binnen 10 jaar na het beginnen van de studie. Indien er gebruik is gemaakt van de basisbeurs en een extra studentenkrediet, zal je dit aan het einde van je studietijd sowieso moeten terugbetalen.

Studiefinanciering: wel of niet lenen?

Kortom, veel studenten houden een studieschuld over aan het einde van hun studie. En geld lenen kost geld. Daarom vragen veel studenten zich af of het nodig is om te lenen voor de studie. Het is belangrijk om goed na te denken over je lening en te bekijken wat er in jouw persoonlijke situatie noodzakelijk is. Het gaat om een investering, maar indien jij een goedbetaalde bijbaan hebt of extra geld krijgt van je ouders, is het wellicht niet nodig. Een investering in een studie betaalt zich op de lange termijn altijd terug, waardoor het geen ramp is om een schuld op te bouwen.

De valkuil van studiefinanciering

Wat in de praktijk blijkt, is dat het zo gemakkelijk is om als student geld te lenen, dat er vaak onnodig studieschulden worden gemaakt. Studenten die teveel uitgeven en teveel kiezen voor luxeproducten, en dit financieren van hun studiefinanciering bijvoorbeeld. Vakanties, rijbewijzen of een duur appartement zijn niet noodzakelijk en dus af te raden, zeker als je er voor moet lenen.

Het terugbetalen van studiefinanciering

Uiteraard zul je je studieschuld uiteindelijk moeten terugbetalen. Vaak is dit twee jaar na het behalen van je diploma (of het stoppen met de studie als je het niet afmaakt). Er moet dan iedere maand en bedrag aan rente en aflossing worden betaald. Houd er rekening mee dat dit dus invloed heeft op de hoogte van je budget. De rente van een studieschuld is over het algemeen niet erg hoog. Op het moment is de rente zelfs lager dan ooit, maar omdat de rente maar voor vijf jaar is vastgelegd kan dit in de toekomst nog veranderen. Het is daarom aan te raden voor terugbetalers om de schuld zo snel mogelijk af te lossen.

Kortom: een studieschuld is soms noodzakelijk en niets om je zorgen over te maken. Maar uiteraard is het belangrijk om er geen misbruik van te maken en rekening te houden met de gevolgen van de schuld op je maandelijkse budget of de mogelijkheden een hypotheek af te sluiten bijvoorbeeld. Zorg er dus voor dat geld lenen als student en bewuste en weloverwogen keuze is!