Alles over microfinanciering in Nederland

Ben je benieuwd hoe microfinanciering werkt en waarvoor deze in het leven zijn geroepen? In dit artikel lees je hoe dit geregeld is in Nederland!

Wat is microfinanciering?

Microfinanciering is een verzamelnaam voor alle financiële diensten met kleine bedragen. Microkredieten worden vaak verstrekt aan ontwikkelingslanden (zoals Zuidoost-Azië, Afrika en Latijns-Amerika). Het doel van deze microkredieten is om de armoede te bestrijden en het ondernemerschap juist te stimuleren. Een voorbeeld van een organisatie die deze microkredieten verstrekt is Oikocredit en Plan Nederland. Naast microkredieten voor initiatieven in ontwikkelingslanden, is er ook in ons eigen land de mogelijkheid om microfinanciering aan te vragen voor ondernemers.

Microfinanciering in Nederland

Microfinanciering in Nederland is gedefinieerd als de combinatie van de op de (startende) ondernemer gerichte coaching en kleine kredieten (tot maximaal €50.000). Met microfinanciering hoopt men de kleinere bedrijven te en (startende) ondernemers die niet bij de bank in aanmerking komen voor krediet te helpen. Dit is goed voor de economie en het ondernemersklimaat in Nederland. Microfinanciering wordt vanuit de overheid geregeld, via de Raad voor Microfinanciering en het Ministerie van Economische Zaken. Qredits is een Nederlandse betrouwbare organisatie die microkredieten verleent aan (startende) ondernemers.

Microfinanciering en een idee om te gaan ondernemen: hoe werkt het?

Als jij overweegt om te gaan ondernemen, is een zakelijke lening van maximaal 50.000 euro dus mogelijk. Het gaat om startende en bestaande ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. De looptijd is tussen de één en tien jaar. Je betaalt dan elke maand een deel van je lening terug (aflossing) en rente. Extra aflossen is bij microkrediet mogelijk onder voorwaarden. De voorwaarden voor het aanvragen van microkrediet zijn:
– Je moet een startende of bestaande ondernemer zijn (particulier is dus niet mogelijk)
– Of je neemt een bedrijf over
– Je hebt een sterk ondernemingsplan dat is beoordeeld door een accountant, advocaat of administratiekantoor
– Je doet zaken binnen Nederland

Als je je aanvraag doet, wordt jouw aanvraag nauwkeurig bekeken. De gegevens van het Bureau Krediet Registratie (BKR) worden uiteraard ook opgevraagd, omdat het gaat om een lening.

De (rente)kosten van een microkrediet worden per individuele situatie besproken. Over het algemeen geldt dat microkrediet gunstige voorwaarden kent, immers zijn deze leningen op een realistische wijze beoordeeld en bedoeld om de Nederlandse ondernemer in het midden- en kleinbedrijf verder te helpen.

Wanneer jij de uitdaging wilt aangaan, kun je dus microkrediet aanvragen om te beginnen met ondernemen. Door te kiezen voor microkrediet krijg je meer financiële ruimte, advies op maat en begeleiding in het proces.