Elektronisch geld: wat zijn Bitcoins en wat zijn ze waard?

Heb jij wel eens gehoord van elektronisch geld en je afgevraagd wat hier de waarde van is? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over Bitcoins.

Bitcoins en elektronisch geld

Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal. Ook geld: denk aan internet bankieren, pinnen en contactloos betalen. Maar ook aan digitaal geld, zoals Bitcoins. Van alle elektronische munteenheden, is de Bitcoin het meest bekend. Je kunt Bitcoins gewoon kopen met euro’s, of elke andere munteenheid en ze in je digitale portemonnee bewaren. De voordelen van betalen met Bitcoins is dat het vaak gemakkelijk is en goedkoper in transactiekosten.

Hoe kom ik aan Bitcoins?

Behalve Bitcoins kopen, kun je ook Bitcoins ‘minen’ (delven). Dit gebeurt door middel van het verwerken van data, waarin Bitcointransacties zijn opgeslagen. Gebruikers kunnen Bitcoins verdienen door een Bitcoin block te vinden en te ontgrendelen met ingewikkelde berekeningen. Deze doe je met de rekenkracht van je computer. Het is een vrij technisch fenomeen. Wanneer de Bitcoins zijn vrijgekomen, kan de gebruiker bepalen welke transacties worden opgeslagen en goedgekeurd. Om de waarde van de Bitcoins te behouden, is er een limiet aan de beschikbaarheid van het aantal Bitcoins. Het zijn er maximaal 21 miljoen. Om het systeem intact te houden zijn er twee regels:
– Elke vier jaar wordt de beloning aan Bitcoins per block gehalveerd
– Door met Bitcoins te betalen, betaal je een klein bedrag voor de transactie aan de gebruiker die deze transacties opslaat in een datablock. Alle transacties staan dus geregistreerd in een wereldwijd netwerk (en niet op één centrale plaats). Dit komt de veiligheid van de betaalmethode ten goede.

Betalen met Bitcoins

Sinds 2010 is het mogelijk om te betalen met Bitcoins. De waarde van de Bitcoins is sindsdien aanzienlijk gestegen. Waar 10.000 Bitcoins op 21 mei 2010 41 dollar waard waren, is één Bitcoin eind 2013 1200 dollar waard. Het is tegenwoordig mogelijk om op verschillende plekken te betalen met Bitcoins: zowel online, als bij restaurants, winkels en dergelijke.

Zijn Bitcoins het geld van de toekomst? Sommigen beweren van wel. Dit komt met name door het gemak en de snelheid van de transacties, maar ook het besparen van geld door geldautomaten, bankfilialen en werknemers. Deze belangrijke stappen zullen alleen worden gezet als elektronisch geld meer vertrouwen wint en verder zijn opmars zal maken. Hoewel deze munteenheid tot nu toe nog geen blijk van veiligheidsproblemen heeft gegeven, blijven veel mensen wantrouwend tegenover het Bitcoin systeem.

Naast Bitcoins zijn er nog meer elektronische muntsoorten in opkomst, denk aan Litecoin, Google wallet en Apple Pay.

Denk jij dat Bitcoins het geld van de toekomst is?