Daling van de spaarrente in 2016: het hoe en waarom

We zien een daling van de spaarrente in 2016. Wat deze trend veroorzaakt en hoe de spaarrente wordt bepaald lees je hier!

Daling van de spaarrente in 2016

Vele spaarders vragen zich af wat de rente in 2016 en 2017 gaat doen. Gaat de daling zich voortzetten of komen er weer renteverhogingen aan? Kapitaal op de bank is op het moment zeer weinig waard, we hebben zelfs de maken met de laagste spaarrente aller tijden in 2016. De reden hiervoor is onder andere de lage inflatie. De inflatie in de Eurozone is in 2016 0,15 procent, terwijl het doel een inflatie onder de 2% is. Dit percentage is wenselijk voor een goede groei van de economie. De verwachting is dan ook dat de spaarrente ook in 2017 laag blijft.

Daling van de spaarrente in 2016 en de ECB
De ECB, ook wel Europese Centrale Bank, houdt het rentetarief laag, en probeert op die manier de inflatie omhoog te krijgen. Dit met het doel om lenen voor banken goedkoop te houden, zodat zij bedrijven en consumenten leningen kunnen verstrekken. Dit zou de economie moeten stimuleren en uiteindelijk ook de inflatie, omdat er meer geld wordt uitgegeven. Echter vertaalt deze rente van de ECB zich ook naar de spaarrente van de banken, momenteel krijg je bijna niets terug voor het spaargeld dat je bij een bank onderbrengt. Ook dit stimuleert vaak om meer geld uit te geven of het geld bijvoorbeeld te investeren in beleggingen. Dit levert namelijk zeker met een lage spaarrente zeer weinig geld op, waardoor steeds meer spaarders kiezen voor meer risico.

Daling van de spaarrente in 2016 en verwachting spaarrente 2017

De verwachting voor de spaarrente in 2017 is dat de daling van de spaarrente minder hard zal gaan dan voorgaande jaren. Dit is gunstig voor spaarders. Voor banken is het belangrijk om niet onder de 1% spaarrente te komen, aangezien dit kan betekenen dat ze klanten verliezen aan de concurrentie. Banken willen tevens vermijden dat spaarders geen rente meer ontvangen over hun spaargeld, of er zelfs voor moeten betalen. Dit zou betekenen dat spaarders hun geld massaal van de bank afhalen en thuis bewaren, wat uiteraard niet gunstig is voor de economie.

Daling van de spaarrente in 2016 en verwachting lange termijn

Economen voorspellen dat de spaarrente op de lange termijn weer gaat stijgen, omdat de rente nu een dieptepunt heeft bereikt. Toch verwacht men dat de stijging langzaam zal verlopen en dat de spaarrentes voorlopig de 2% niet zullen bereiken. Naar verwachting zal de spaarrente de komende vijf jaar maximaal de 1,6% bereiken. Ook de ECB rente zal dus laag blijven.

Daling van de spaarrente in 2016: hoe zit het met een termijnrekening?

Baal je van de lage spaarrente en vind je het niet erg om je geld voor langere termijn vast te zetten? Het kan dan een optie zijn om te kiezen voor een termijnrekening. Met een termijn rekening zet je je geld vast, en krijg je een hogere rente.

Wil je weten welke bank de hoogste rente biedt? Op spaarrente.nl vind je actuele spaarrentes en kom je er snel achter bij welke bank je het meeste geld voor je geld kunt krijgen.

Heb jij je geld momenteel ondergebracht op een spaarrekening, termijnrekening of kies jij voor beleggen?