Geldblunders die je wilt voorkomen: zo moet het niet

Op financieel gebied is het niet prettig om de fout in te gaan, vaak kost dit je veel geld. Dit zijn enkele geldblunders die je wilt voorkomen. En wij geven vandaag tips hoe je dat doet!

Geldblunders die je wilt voorkomen

Het is natuurlijk zonde om geld te verliezen vanwege stomme foutjes. In dit artikel zetten we de meest gemaakte geldfouten op een rijtje. Zo kun jij deze geldblunders voorkomen!

 • Verkeerd rekeningnummer invoeren
  Het gebeurt regelmatig: iemand maakt geld over naar een verkeerd bankrekeningnummer. Je hoeft maar een paar cijfertjes fout te doen of je geld gaat naar de verkeerde. Helaas is er weinig tegen te doen wanneer het geld eenmaal is overgeboekt, dus wees heel nauwkeurig bij het invoeren van de gegevens en dubbelcheck altijd of je de juiste te pakken hebt. De bank controleert trouwens vaak wel of het rekeningnummer klopt bij de naam die je opgeeft.
 • Niet de kleine lettertjes lezen
  Wanneer je een abonnement neemt op een telefoonservice, een krant of iets vergelijkbaars, is het altijd noodzakelijk om de kleine lettertjes te lezen. Vaak wordt er geadverteerd met tijdelijke acties en lagere kosten, maar blijkt dat je later wel de volle mep betaald. Wees daar dus op voorbereid en zorg dat je niet onnodig vastzit aan een duur abonnement.
 • Te lang wachten met terugsturen
  Heb jij een bestelling gedaan bij H&M en wilde je dit uitgebreid gaan passen om later te beslissen welke items je wilt houden? Vergeet dit dan niet op tijd te regelen! Er geldt een bedenktermijn van 14 dagen, maar als je daarbuiten valt loop jij je geld mis. Sommige winkels hanteren bij uitzondering een termijn van 30 dagen, dus controleer dit goed.
 • Rommelige portemonnee
  Heb jij ook altijd honderden bonnetjes in je portemonnee zitten en ben je altijd dat bonnetje dat je nog kon declareren kwijt? Zonde, want zo loop je veel geld mis! Wees ook voorzichtig met het bewaren van tampons, inlegkruisjes en condooms in je portemonnee, want dan maak je ook echt een blunder als je ergens moet betalen.
 • Bewaar je geld goed
  Het is een tikkeltje ouderwets, maar veel mensen bewaren hun geld ergens in huis. Het is natuurlijk heel belangrijk dat als je hiervoor kiest, je dit op een veilige plek doet. Wat als er brand uitbreekt in huis als je niet thuis bent, of wanneer je een kast verkoopt waar nog geld in de lade zat? Als het om grote bedragen gaat is dit echt een probleem. Misschien toch liever je geld op een spaarrekening zetten?

Iedereen maakt wel eens een geldblunder, en dat is helemaal niet erg. Maar toch kan het handig zijn om van te voren op verschillende situaties bedacht te zijn en geldproblemen te voorkomen. Ook kleinere bedragen die je misloopt iedere maand zou je als blunder kunnen zien, zorg er daarom voor dat:

Je alle bonnetjes voor je werk altijd declareert
Je controleert op welke regelingen en toeslagen je recht hebt (huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, et cetera)
Je niet oververzekerd of dubbel verzekerd bent
Je teveel betaalde gas-, water- en lichtkosten terugkrijgt
Je belastingaangifte doet om te bekijken of je nog iets terug krijgt

Wat zijn jouw beste tips voor geldblunders die je wilt voorkomen? Hoe zorg jij dat je onnodig geld misloopt?