De gevaren van geld lenen: zo voorkom je onnodige risico’s

Wanneer je kiest voor een lening, is het belangrijk om ook rekening te houden met de gevaren van geld lenen. Dit zijn de risico’s van een lening afsluiten!

Hoe zit het met de gevaren van geld lenen?

Bijna alles is te koop. En wie wil er nu niet een prachtige nieuwe televisie, smartphone of een nieuwe auto? Je krijgt reclamefolders in de brievenbus en op de televisie zie je reclames. Al dan niet om iets te kopen op afbetaling of met behulp van een lening. Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van geld lenen.

De gevolgen en gevaren van geld lenen

Veel uitgaven die we doen worden bewust of onbewust getriggerd. Door een reclame of door een collega die onlangs een aankoop heeft gedaan. Iedereen wil ook graag iets kopen en het liefst zo snel mogelijk. Wanneer je daar geen budget voor hebt, wordt er vaak gemakkelijk gekozen voor een lening, of voor later afbetalen. Maar daarbij neemt men niet de gevaren en gevolgen van lenen in overweging. Je gaat een betalingsverplichting aan en dat betekent dat je voor een bepaalde termijn een betaling moet doen (aflossing en rente). Geld lenen kost dan ook altijd geld. Het belangrijkste is daarom om altijd goed te overwegen of de betalingsverplichting het waard is op de langere termijn.

De gevaren van geld lenen en scenario’s in de toekomst

Wanneer we een aankoop doen en daarvoor een lening afsluiten, gaan we uit van de huidige situatie. Wellicht was tijdens het afsluiten van de lening, een maandelijks termijn geen enkel probleem. Maar na het verliezen van je baan, een scheiding of ziekte, kan de betaling ineens wel problematisch worden. Wanneer je niet kunt afbetalen, leidt dit tot extra kosten. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel.

De gevaren van geld lenen vooraf inschatten

Om risico’s bij leningen te voorkomen, kunnen onderstaande tips helpen!
– Bij twijfel niet doen
Als je bij voorbaat twijfelt of een lening in jouw situatie haalbaar is, raden we ten zeerste af om een lening aan te gaan. Gedurende een paar maanden geld opzij zetten is vaak verstandiger.
– Geld lenen kost geld
Iedereen weet dat geld lenen geld kost. Daarom kun je beter niet meer lenen dan nodig: je zult er dan ook meer voor betalen. Als je dat geld wel op je spaarrekening hebt staan, is dat doodzonde. Wees daarnaast ook alert op verborgen kosten: als de rente heel erg laag is, zijn er vaak andere kosten, zoals administratiekosten of hoge transactiekosten.
– Doordenk alle scenario’s
Zoals we hierboven aangaven is het ontzettend belangrijk om goed alle scenario’s te doordenken. Wat als je financiële situatie verandert en je minder inkomen zult hebben? Is de lening dan nog steeds een goed idee?
– Vraag meerdere offertes aan
Als je overweegt te gaan lenen, vraag dan bij meerdere kredietverstrekkers informatie op. Je wilt immers niet teveel betalen en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voorwaarden. Het kan ook nuttig zijn om onafhankelijk advies in te winnen als je twijfelt.
Wat zijn jouw beste tips voor geld lenen?