Hoeveel geld moet je incalculeren voor onderhoud aan je auto?

Een nieuwe auto en benieuwd hoeveel geld je moet incalculeren voor onderhoud aan je auto? We zetten de kosten voor je op een rijtje. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Geld incalculeren voor onderhoud aan je auto

Een nieuwe auto is uiteraard handig en fijn, maar het is wel belangrijk om een realistische inschatting te maken van de kosten die komen kijken bij het bezit van een auto. Naast de aanschaf van de auto en de benzinekosten, moet je namelijk ook nog met een aantal andere zaken rekening houden. In dit artikel vind je alle autokosten op een rijtje.

Kosten voor onderhoud aan je auto

De kosten voor een auto zijn te onderscheiden in vaste kosten, die je altijd betaald wanneer je een auto in je bezit hebt, en variabele kosten die je alleen kwijt bent als je de auto gebruikt. Deze kosten samen maken het kostenplaatje dat een auto met zich meebrengt.

Vaste autokosten:
– Vaste afschrijving
Een auto verouderd en wordt minder geld waard, als je hier direct geld voor opzij zet, spaar je direct voor een nieuwe
– Autoverzekering
Om te mogen rijden met je auto in Nederland, moet je verzekerd zijn. Het gaat om minimaal een verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).
– Belasting
Motorrijtuigenbelasting is verplicht als een kenteken op jouw naam staat en wordt bepaald door het soort auto, het gewicht van de auto en landelijke regels
– Onderhoud
Denk aan wasbeurten van je auto en lidmaatschap van de ANWB bijvoorbeeld

Variabele autokosten:
– Variabele afschrijving
Door veel kilometers te rijden met je auto wordt deze minder waard
– Brandstofkosten
Benzine of diesel, deze kosten hangen af van het brandstofverbruik en de brandstofprijs
– Reparatie en onderhoud
Naarmate je auto verouderd is er soms onderhoud nodig. Denk aan servicebeurten, reparaties en banden vervangen.

Hoeveel geld calculeer je in voor onderhoud aan je auto?

De onderhoudskosten zijn sterk afhankelijk van de auto die je rijdt, hoeveel kilometers je maakt en op wat voor soort wegen. Een oudere (tweedehands) auto die al veel kilometers heeft gemaakt, heeft vaak meer onderhoud nodig en valt daardoor duurder uit in onderhoudskosten. Houd er ook rekening mee dat als je lange stukken rijdt met je auto of rijdt op onverharde wegen, bepaalde onderdelen sneller zullen slijten. In deze situaties is het handig om vaker een servicebeurt te laten doen om te voorkomen dat onderdelen stuk gaan en veel geld kosten. Om een idee te krijgen van de kosten voor een servicebeurt kun je het beste contact opnemen met de dealers voor de prijzen, dit kan namelijk verschillen per merk.

Tevens vind je op internet handige tools die je helpen te berekenen wat jij ongeveer kwijt bent aan onderhoud aan je auto per jaar of per maand!