Sparen op Belgische spaarrekening

Wist je dat sparen op een Belgische spaarrekening ook tot de mogelijkheden behoort? Waarom je dat zou doen en wat de voorwaarden zijn, lees je hier!

Als Nederlander sparen op een Belgische spaarrekening

Op het moment liggen de spaarrentes in België hoger dan in Nederland. Dat is voor sommige Nederlanders een goede reden om hun spaargeld onder te brengen in België. Dat is namelijk mogelijk, maar je moet natuurlijk wel rekening houden met de voorwaarden. Zo stellen sommige banken als eis dat je woonachtig moet zijn in België. Zelfs bij Rabobank, van oorsprong een Nederlandse bank, is dat niet altijd mogelijk. Als je woonachtig bent in België, maar geen Belgische nationaliteit hebt is het doorgaans mogelijk om een spaarrekening te openen in België. Maar ook indien dit niet het geval is, zijn er soms mogelijkheden. Het is een kwestie van informatie opvragen bij verschillende banken om te bepalen wat in jouw geval de mogelijkheden zijn.

Indien een rekening in België voor jou niet mogelijk is, of teveel gedoe oplevert, kun je natuurlijk ook in Nederland vergelijken waar je de beste spaarrente over je geld kunt ontvangen. En, uiteraard is er ook de optie om je geld voor langere tijd vast te zetten (in een spaardeposito) voor een hoger rendement.

Basisrente versus getrouwheidspremie

In België zijn er twee soorten rentes: een basisrente, die je altijd ontvangt over je spaargeld, en een getrouwheidspremie. Anders dan in Nederland, wordt deze tweede rente dus alleen uitgekeerd als een saldo een jaar lang op de rekening staat. Hoe langer je je geld onderbrengt in België, hoe winstgevender dit zal zijn. Om de spaarrentes van Belgische banken gemakkelijk te kunnen vergelijken, kun je gebruik maken van vergelijkingssites, zoals bijvoorbeeld Spaargids.be, hier vind je alle rentepercentages van de verschillende spaarvormen die in België beschikbaar zijn.

Spaarrekening België en het depositogarantiestelsel

Wanneer je wilt sparen op een Belgische spaarrekening, is het ook belangrijk om uit te zoeken hoe het zit met de garanties. Alle spaarbanken met een Belgische bankvergunning, vallen onder het depositogarantiestelsel: de Belgische Collectieve Garantieregeling (BCG). Deze regeling garandeert een vergoeding op spaartegoeden bij faillissement tot ten minste €100 000 per rekeninghouder. Dat betekent dus dat je onder dit bedrag geen risico’s loopt door te sparen bij een Belgische bank.

Sparen op een Belgische spaarrekening en belastingen

Natuurlijk ben je ook verplicht om geld op een buitenlandse rekening aan te geven bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit vermogen valt in box 3 en hierover betaal je belasting. Ook wanneer je dus een spaarrekening hebt in België, wordt dit geld gewoon belast. Het financiële voordeel is enkel een hogere spaarrente.

Heb jij sparen op een Belgische spaarrekening wel eens overwogen?