Tips voor het kopen van je eerste huis

Ben jij van plan een huis te kopen maar weet je niet waar je op moet letten. Deze tips voor het kopen van je eerste huis helpen je op weg!

Tips voor het kopen van je eerste huis

Het kopen van je eerste huis: hoe gaat dat precies? Met de economische crisis achter de rug, trekt de huizenmarkt weer aan. Maar een huis kopen en een hypotheek afsluiten lijken lastiger dan ooit. Het blijkt dat snel kijken en bieden noodzakelijk is als je ook maar kans wilt maken en is dit wel het juiste moment om te kopen? In sommige gevallen komen er zelfs onverstandige verkooptrucs aan te pas: sommige makelaars adviseren om een bod zonder voorbehoud van financiering te doen, om een betere kans te maken. Het gevolg als je geen hypotheek kunt krijgen is echter zeer ernstig: je moet dan soms 10% van de aankoopprijs betalen om het contract te ontbinden. Deze risico’s kun je dus beter niet nemen.

Tips voor het kopen van je eerste huis

Om je niet gek te laten maken bij het kopen als starter, hebben we deze tips op een rijtje gezet:

– Kijk naar je persoonlijke financiële situatie
Hoe mooi het huis ook is en hoeveel anderen ook interesse hebben, focus je puur op je persoonlijke financiële situatie en overweeg of het huis binnen je budget past. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld het persoonlijk budgetadvies van het Nibud.

– Laat je niet beïnvloeden
Speculaties, nieuwsberichten en druk die je makelaar uitoefent, kun je het beste links laten liggen. Dit zijn geen goede motieven om een huis te kopen. Vaak zijn voorspellingen onzeker, en het gaat om het nu. Is het huis nu waard wat ervoor wordt gevraagd, is jou het dat geld waard? Wat betekent dat voor jouw financiële situatie in de toekomst?

– Bepaal je prijs
Bespreek eventueel met je partner wat de maximale prijs is die je wilt betalen en wijk daar niet vanaf. Ook niet als je met andere potentiële kopers samen bezichtigd, eerder overboden bent of verliefd bent geworden op de woning.

– Zet je eisen op papier
Schrijf van te voren uit wat je graag wilt in het huis dat je gaat kopen. Loop na of het huis in kwestie voldoet aan al je eisen en de investering waard is. Zie je jezelf er over 10 jaar nog wonen?

– Wees je bewust van je rechten
Als koper mag je altijd nog binnen drie dagen na je bod afzien van het koopcontract, zonder gevolgen. Laat je dus niet gek maken en denk goed na.

Jouw financiële situatie na de koop

Als jij eenmaal je droomwoning hebt gevonden en een hypotheek hebt afgesloten, is het belangrijk dat je financiële situatie haalbaar is. Met een koopwoning ga je een lange financiële verplichting aan, dus overweeg van te voren goed wat je aankunt. Win onafhankelijk advies in en doe de test op de website van het Nibud. Zo weet je zeker dat je je financiële lasten ook kunt dragen als je persoonlijke situatie verandert.