Verschillen tussen online en bij de bank lenen

In dit artikel focussen we ons op de verschillen tussen online en bij de bank lenen. Welke optie is beter en wat is verantwoord?

Verschillen tussen online en bij de bank lenen

Ondertussen zijn velen al op de hoogte van het feit dat er verschillende mogelijkheden zijn om jouw krediet te regelen indien jij extra krediet wilt afsluiten. Terwijl het regelen van krediet vroeger alleen bij de bank mogelijk was, zijn er tegenwoordig ook verschillende opties om dit online te regelen, bijvoorbeeld bij online krediet verstrekkers. Deze aanbieders zijn onafhankelijk en bieden online vaak tegen gunstige voorwaarden leningen van kleine bedragen af. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van de verschillende leningen en hoe jij de beste keuze kunt maken als het om krediet gaat.

Hoe werkt het precies met de verschillen tussen online en bij de bank lenen?

Wellicht vraag jij je af of de leningen bij de bank en bij online particuliere kredietverstrekkers wel echt zo verschillend zijn. Hoe zit het met de wettelijke voorwaarden voor krediet en zijn online kredietverstrekkers wel even veilig om zomaar geld bij te lenen? Het zit als volgt: iedere lening die wordt aangeboden moet voldoen aan de wettelijke eisen voor krediet en zullen in dat opzicht niet verschillen. Echter is er ook vaak sprake van aanvullende voorwaarden en hanteren banken op dit vlak vaak veel meer voorwaarden dan onafhankelijke kredietverstrekkers. Dit heeft alles te maken met de economische crisis. Daarentegen betekent online lenen vaak dat het enkel mogelijk is kleine bedragen te lenen, om de leningen veilig te houden. Het lenen via internet is dus niet minder veilig, maar kent vaak daarom wel beperkingen zoals een maximaal te lenen bedrag. Kredietcontroles zijn vaak juist niet aan de orde. Om zeker te zijn welke voorwaarden de aanbieder stelt, lees deze altijd goed door op de website voor je een lening afsluit.Kortom, online lening aanbieders gaan vrijer om met aanvullende voorwaarden. Belemmeringen waar je bij de bank tegenaan loopt, zoals een BKR toetsing, papierwerk of afspraken, zijn bij online krediet verstrekkers daarom meestal niet aan de orde. Natuurlijk kun jij niet heen om de wettelijke voorwaarden en is het ook altijd van belang goed op de hoogte te zijn van de veiligheid van de kredietverstrekker (door de registratie als officieel bedrijf te controleren) en de terugbetalingstermijn van de lening. Op die manier neem je geen onnodige risico’s.

Voordelen, nadelen en verschillen tussen online en bij de bank lenen

Allereerst is het van belang om te vermelden dat er bij elke vorm van lenen sprake is van voor- en nadelen. De truc is echter om een lening te vinden die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een bepaalde lening aanbieder allerlei strenge kredietcontroles hanteert, terwijl het bij de ander voldoende is om een basis inkomen te hebben. Bij sommige leningen moet je op afspraak komen en andere regel je gemakkelijk via internet. Bij sommige aanbieders kun je maximaal 1000 euro lenen en andere maken het lenen van grotere bedragen wel mogelijk. Dit zijn allemaal zaken om rekening mee te houden. Houd daarbij in gedachte dat je op internet voornamelijk toegankelijke leningen van kleine bedragen vindt, en bij banken juist lange termijn leningen voor grotere investeringen. Bij dit laatste komen dan ook weer meer voorwaarden kijken. Het is daarom altijd van belang dat jij voordat jij een lening afsluit altijd eerst goed informeert naar de voorwaarden van de kredietverstrekker en bij twijfel contact opneemt met de helpdesk van de kredietverstrekker. Dit kan vaak telefonisch van maandag tot zaterdag.