Vragen over een BKR registratie beantwoord

Heb jij vragen over een BKR registratie of wat dit voor jou betekent? In dit artikel beantwoorden we je alle vragen die je over dit onderwerp hebt!

Vragen over een BKR registratie: hoe zit het?

Alle Nederlandse leningen hoger dan 250 euro met een looptijd van langer dan twee weken worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De reden hiervoor is veiligheid en het beschermen van de consument tegen schulden en betalingsproblemen. Een BKR registratie is dus niet per se iets negatiefs. Wel kan aan een BKR registratie een code worden gekoppeld, die gevolgen kan hebben. Zoals bijvoorbeeld wanneer jij een nieuwe lening wilt afsluiten. In dit artikel vind je hier meer informatie over.

Vragen over een BKR registratie: waarom checken kredietverstrekkers hierop?

De reden dat kredietverstrekkers informatie opvragen bij het BKR, is omdat zij op basis van deze informatie kunnen achterhalen of jij betalingsachterstanden hebt opgelopen. Door dit van te voren vast te stellen voorkomen zij dat jij in ernstige schulden geraakt of niet in staat bent de lening terug te betalen (wat voor hen een groot risico vormt).

Vragen over een BKR registratie: welke leningen worden er precies geregistreerd?

Bij het BKR worden uiteenlopende leningen geregistreerd, denk aan een doorlopend krediet, persoonlijke lening, maar ook aan creditcardbetalingen of roodstand. Studieleningen en hypotheken staan daarentegen niet geregistreerd. Wanneer je op je hypotheek een betalingsachterstand hebt van meer dan 120 dagen wordt daar bij het BKR wel een melding van gemaakt.

Vragen over een BKR registratie: wanneer worden mijn gegevens gecontroleerd?

Een kredietverstrekker zal bij het afsluiten van een nieuwe lening of hypotheek altijd een check doen bij het bureau krediet registratie, daar moet jij zelf toestemming voor verlenen. Als jij een BKR registratie hebt opgelopen met een negatieve codering (betalingsachterstand), zul je een minder hoge hypotheek kunnen afsluiten.

Vragen over een BKR registratie: hoe zit dat met een hypotheek?

Wanneer je een hypotheek aanvraag doet, wordt er gekeken naar jouw financiële situatie en ook naar je krediethistorie. Zo kan de bank berekenen welk bedrag jij maximaal kunt lenen op een verantwoorde manier. Als jij een BKR codering hebt opgelopen, wordt dit meegenomen in het berekenen van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Dit om betalingsproblemen te voorkomen.

Kortom: een BKR registratie betekent niet direct dat jij geen geld meer kunt lenen. Wel wordt er door kredietverstrekkers rekening gehouden met eerder leen en betaalgedrag, om te voorkomen dat nieuwe leningen geldproblemen teweeg brengen. Ook is het belangrijk om te beseffen dat een BKR registratie niet direct iets negatiefs is. Wanneer je echter een achterstand van langer dan drie maanden hebt met de betalingen, zal de kredietverlener hier een melding van maken bij het Bureau Krediet Registratie. Dit kan ertoe leiden dat je in de toekomst niet direct in aanmerking kunt komen voor een nieuwe lening. Houd er rekening mee dat een BKR registratie tot wel vijf jaar kan blijven staan nadat je de betalingsachterstand hebt ingelopen.

Heb jij wel eens te maken gehad met een BKR registratie? Heb nog vragen over een BKR registratie?