Zo maak je sparen gemakkelijker

Sparen lukt niet iedereen. Worstel jij ook iedere maand om geld over te houden? Met deze tips maak je sparen gemakkelijker voor jezelf!

Hoe maak je sparen gemakkelijker?

Nibud, het Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting, vindt het belangrijk dat Nederlanders sparen. Immers helpt dit om onverwachte kosten op te vangen wanneer nodig en voorkomt het geldproblemen. Maar in de praktijk blijkt dat veel Nederlanders het moeilijk vinden om te sparen. Daarom in dit artikel tips die het makkelijk kunnen maken om geld opzij te zetten.

Sparen wordt gemakkelijker met 1001-bespaartips

Het internet staat vol met nuttige, en minder nuttige, bespaartips. Door zuinig om te gaan met je geld kunt je veel geld besparen. En dit bespaarde geld kun je vervolgens weer overmaken naar je spaarrekening. Neem eens de tijd om online te bekijk welke tips anderen aanraden om meer geld over te houden aan het einde van de maand. Van je budget voor de boodschappen contant meenemen tot optimaal gebruik maken van aanbiedingen en zuinig omspringen met water, licht en gas. Wat is jouw beste bespaartip?

Zo maak je sparen gemakkelijker: houd overzicht

Sparen begint bij een overzichtelijke administratie: als jij weet wat erin komt en eruit gaat, zorg je ervoor dat je niet teveel uitgeeft en voldoende geld overhoudt om te sparen. Heb jij je administratie op orde? Een overzichtelijke map met rekeningen die nog betaald moeten worden en rekeningen die al betaald zijn? Je administratie doen wordt een stuk gemakkelijker als je dit regelmatig bijhoud en overzichtelijk indeelt. Je kunt ook op basis hiervan een budget opstellen, met behulp van een (digitaal) huishoudboekje. Zo heb je snel overzicht in je financi├źn, wat je nog uit kunt geven en wat je kunt sparen. Tip: maak het bedrag dat je hebt begroot om te sparen het liefst direct over naar je spaarrekening, om te voorkomen dat je het toch uitgeeft.

Sparen of schulden aflossen?

Als je schulden hebt is sparen natuurlijk niet zo gemakkelijk. Rente en aflossingskosten wegen vaak zwaar op je budget, wat weinig ruimte overlaat om geld opzij te zetten. Daarom wordt altijd aangeraden om eerst je schulden af te betalen voordat je geld gaat sparen. Immers kun je nooit meer bij elkaar sparen dan je aan rente betaalt. Heb jij nog openstaande leningen of schulden? Zorg er dan voor dat je deze eerst afbetaalt. Pas als je laatste schuld is afbetaald kun je beginnen met het opbouwen van een buffer.

Tot slot is het belangrijk om het belang van sparen in te zien. Veel mensen leven in het hier en nu, maar beseffen zich niet dat niet-sparen later tot grote geldproblemen kan lijden. Neem dus eens de tijd om te kijken hoe jij er financieel voorstaat op dit moment en hoe jouw pensioen is geregeld. Zo weet je direct of het voor jou belangrijk is om direct te beginnen met sparen!

Heb jij nog handige bespaartips om te delen?