De kosten van rood staan: liever rood staan of geld lenen?

Het overkomt iedereen wel eens: rood staan. Maar wat is nu verstandiger, betalen voor rood staan of geld lenen? De uitkomst zal je misschien verbazen!

Rood staan

Het is helemaal niet erg om een keertje rood te staan. Het kan gebeuren en heeft er vaak mee te maken dat je allerlei rekeningen tegelijk moet betalen. Wellicht is je loon nog niet gestort of wacht je op een toeslag die je hebt aangevraagd. Wat het verhaal ook is: veel mensen hebben met hun rekening de mogelijkheid om rood te staan. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat je geld betaald over het bedrag dat je rood staat, in de vorm van rente. Dat is voor even natuurlijk helemaal niet erg, maar als het vaker voorkomt is het wellicht beter om een lening te overwegen.

Kan ik rood staan?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om rood te staan. Maar indien je bij de bank een kredietlimiet aanvraagt, dan kun je wel (tegen betaling) rood staan. Sinds eind 2016 wordt de mogelijkheid om rood te staan bovendien gezien als een vorm van kredietverlening. Dit levert daarom een registratie op bij het Bureau Krediet Registratie. Het is dan ook belangrijk om je altijd aan je betalingsverplichtingen te houden, om te voorkomen dat je op de zwarte lijst van het Bureau Krediet Registratie terecht komt.

De kosten van rood staan

Wist jij dat de kosten van rood staan aanzienlijk hoger liggen dan die van een gemiddelde lening? Normaal gesproken gaat het om een rente van tussen de 8 en 14%. Toch staat 23% van de Nederlanders maandelijks rood. Hoeveel rente je precies moet betalen, hangt uiteraard af van de bank en ook van je kredietlimiet. Al met al kost rood staan een stuk meer dan sparen oplevert (tussen de 0 en 2% rente). Heb je dus een spaarrekening maar sta je rood op je betaalrekening? Dan is het uiteraard verstandiger om de roodstand af te lossen! Omdat rood staan relatief duur is, kan het ook lonen om eens te bekijken hoeveel je kwijt zou zijn aan een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Dit is vaak een stuk goedkoper dan rood staan.

Afrekenen met de kosten van rood staan

Rood staan is voor veel mensen een bekend probleem. Indien jij het niet ziet zitten om een lening af te sluiten, en je steeds meer rood staat, is het zaak om een oplossing te vinden. Een blijvende oplossing. Vaak is het nodig om eens te kijken naar het inkomsten en uitgavenpatroon, en waar er aanpassingen gemaakt kunnen worden. Op de website van het Nibud kun je budgetadvies op maat aanvragen en eens bekijken waar jij meer geld aan uitgeeft dan de gemiddelde Nederlander. Andere tips die je kunnen helpen om kosten van rood staan te voorkomen: stel in dat je bank je een sms stuurt als je saldo onder nul gaat!

Sta jij wel eens rood en heb jij wel eens een lening overwogen?