Rondkomen van een weekbudget

Rondkomen van een weekbudget, hoe doe je dat? Dit stappenplan helpt je op weg om je financiën op orde te brengen!

Rondkomen van een weekbudget, zo doe je dat!

De meeste mensen geven veel te veel geld uit in de supermarkt en vinden het moeilijk om zich aan een budget te houden. Om ervoor te zorgen dat je je toch aan het budget kunt houden, hoe hoog of laag dit budget precies is, moet je eerst je uitgavenpatroon analyseren. Vervolgens bekijk je waar je op kunt besparen en de laatste stap is deze kennis in de praktijk te brengen! In onderstaand stappenplan nemen we dit met je door.

Rondkomen van een weekbudget: maak een overzicht

Besparen op je boodschappen begint bij opschrijven wat je echt nodig hebt in een week voor jou en eventueel je gezin. Reken daarbij alle maaltijden, en ook de kosten voor dierenvoeding bijvoorbeeld. Welke dingen koop en eet je elke week? Welke groenten gebruik jij als basis voor recepten. Reken ook uit eten mee in je weekbudget voor eten. Alle snacks en dergelijke reken je hierbij.

Vervolgens maak je een overzicht van producten die je minder vaak koopt. Denk aan verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Het gaat om de dingen die je niet wekelijks koopt.

Schrijf nu achter je lijst hoe vaak je ieder product koopt, dit helpt om straks de wekelijkse kosten te berekenen.

Rondkomen van een weekbudget: je budget berekenen

Op basis van de informatie die je nu hebt gegeven kunt je een budget gaan opstellen. Zoek (online) op hoeveel de producten kosten. Sommige supermarkten hebben hun prijzen niet online, neem dan volgende keer bij het boodschappen doen pen en papier mee. Gebruik geen aanbiedingen maar de reguliere prijzen. Nu kun je berekenen wat je wekelijks kwijt bent.

Rondkomen van een weekbudget: actie ondernemen

Door nu alles op te tellen weet je hoeveel je nodig hebt om alles te kopen wat je nodig hebt. Vergelijk het eens met je daadwerkelijke uitgaven, zijn deze meer of minder? Als je uitgaven lager zijn dan de lijst, dan heb je geen weekbudget nodig. Is het echter andersom, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Begin met bepalen wat je echt nodig hebt en wat niet. Sommige dingen wil je graag eten, maar zijn duur of niet goed voor je (zoals koekjes en chocolade). Probeer dan op deze categorieën te besparen, of ga zelf koekjes bakken. Goedkoper en gezonder!

Rondkomen van een weekbudget: kleine stapjes

Het is misschien veel te veel werk en niet leuk om alles in één keer aan te passen. Neem kleine stapjes en kijk waarop jij kunt besparen en wat nog lastig is. Als je deze maand binnen het budget blijft voor je verzorgingsproducten, dan is dat al heel goed. Volgende maand kun je je dan focussen op de supermarkt.
Kortom, het is zeker mogelijk om aanpassingen te maken in je weekbudget en zo geld te besparen! Heb jij nog tips om te besparen op je boodschappen en je aan je budget te houden?